ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΝΑΙ… ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ

y87
«Ναι…Εγώ Είμαι». Μια παράσταση βασισμένη στον ποιητικό μονόλογο του Γ. Ρίτσου «Η Ελένη». 29 Μαρτίου 2015

Η Ομάδα Θεάτρου ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ, τον πρώτο χρόνο της δημιουργίας της, το 2014, στο πλαίσιο του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, θέλησε να πειραματιστεί και να δουλέψει επάνω στο ποιητικό λόγο. Στόχος της; Να καταφέρει να επικοινωνήσει στους θεατές την ουσία του λόγου μέσα από την μαγεία της ποίησης. Έτσι, αποφάσισε να δραματοποιήσει τον ποιητικό μονόλογο «Η Ελένη» από την Τέταρτη Διάσταση του Γ. Ρίτσου. Ένα κείμενο όχι αρκετά γνωστό στο ευρύ κοινό, που όμως τα μέλη της ομάδας θεώρησαν εξαιρετικά διαχρονικό. αφού θίγει ζητήματα όπως: την ματαιότητα του πολέμου και της δόξας, τον Ηρωισμό, την έννοια της εφημερίας των πραγμάτων, την ουσία της ομαρφιάς, την εμπειρία, την ανισότητα των κοινωνικών τάξεων κ.α.

Η παράσταση ονομάστηκε «Ναι… Εγώ Είμαι» και ήταν μια ποητική σύνθεση βασισμένη στο μονόλογο «Η Ελένη». Ακούστηκαν ποιήματα των: Κ.Π Καβάφη, Κ. Δημουλά, Μπωντλαίρ.

fyt6ytΤη Σύνθεση κειμένων, τη Σκηνοθεσία και τη Μουσική επιμέλεια έκανε ο Στέλιος Βραχνής. Τις
Χορογραφίες επιμελήθηκε η ηθοποιός Μαρία Χελιδώνη και τα Σκηνικά η Ζέφη Αθανασοπούλου, η Σταυρούλα Ζώη και η Θέη Τσιρίδου. Έπαιζαν οι : Στέλιος Βραχνής, Ρέα Στάμκου, Νίκη Ιωακειμίδου, Μάριος Τζόγκανος, Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Σόννια Τσολακίδου.

received_1766380633575594

 

Η παράσταση παίχτηκε στις 29 Μαρτίου του 2015 στο κατάμεστο θέατρο του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και απέσπασε θετικότατα σχόλια.

 

 

 

T R A V M A

 

13062311_966882393432918_2768444438908393378_n

 

Τον επόμενο χρόνο στην ομάδα προστέθηκαν νέα μέλη από τα Τμήματα της Υποκριτικής, Κινηματογράφου και Εικαστικών της Καλλών Τεχνών του ΑΠΘ, τα οποία έφεραν νέες ιδέες και προτάσεις στην Ομάδα.

Η Ομάδα τότε ονομάστηκε ΘέRetro (τον επόμενο χρόνο μετονομάστηκε σε ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ) και  η νέα Θεατρική δουλειά είχε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από το «Ναι… Εγώ είμαι».

Η ομάδα ήθελε να πειραματιστεί αυτή τη φορά με το Σύγγροχο Αμερικανικό Θέατρο και το Σουρεαλισμό. Έτσι, επέλεξε να ανεβάσει ένα εξίσου άγνωστο έργο στο κοινό, το «The Play About The Baby» του Εντ. Άλμπι.

13442449_987088774745613_932773670334350640_oΗ παράσταση αφορά ένα νεαρό ζευγάρι της εποχής μας, το οποίο βιώνει την απόλυτη ερωτική Εδέμ, σε έναν κόσμο όμως, φαντασιακό, απαλλαγμένο από εμπόδια και δυσκολίες – Αμερικανικά πλασμένο, θα λέγαμε – που οι ίδιοι έφτιαξαν για τους εαυτούς τους. Την ξέγνοιαστη ζωή τους έρχεται να αλλάξει (;) ένα μωρό, το οποίο αν και αποτελεί το επίκεντρο της ιστορίας, οι θεατές δεν το αντικρίζουν ποτέ! Ξαφνικά, στο χώρο τους εισβάλλει ένα μεσήλικο ζευγάρι, ο Άνδρας και η Γυναίκα. Η έλευση τους θα ταράξει τα ήρεμα νερά των νέων. Στόχος τους να πάρουν το μωρό! Αλλά δεν μένουν μόνο σ’ αυτό. Ταυτόχρονα, θα περάσουν  τους δυο νέους από μια βίαιη διαδικασία ενηλικίωσης, που θα τραυματίσει, και τέλος, θα οδηγήσει τον Νέο και την Κοπέλα στο να συνειδητοποιήσουν τί εστί πραγματικότητα. Ο φαντασιακός τους κόσμος θα συντριβεί για πάντα, όλα αυτά που νόμισαν για αλήθεια, θα αποδειχθούν ψέμα. Η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά μετά από την μοιραία επίσκεψη του Άνδρα και της Γυναίκας…
Τη διασκευή του έργου, τη σκηνοθεσία καθώς και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Στέλιος Βραχνής. Τα σκηνικά και το σχεδιασμό της αφίσας επιμελήθηκε η Μαρία Γκίνη, τα κοστούμια και το μακιγιάζ η Αντωνία Τσακίρη. Τέλος, τα video επιμελήθηκε ο Γιώργος Λινάρδος.

jku
TraVma. Μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο του Εντ. Άλμπι «The Play About The Baby». Στο Θέατρο Σοφούλη, 18 & 19 Ιουνίου 2016

Το νεαρό ζευγάρι ερμηνεύει η Νίκη Ιωακειμίδου και ο Μάριος Τζόγκανος. Τους ρόλους του Άνδρα και της Γυναίκας υποδύονται ο Στέλιος Βραχνής και η Αναστασία Τέη.

Η παράσταση παίχτηκε στιςυ στο Θέατρο Σοφούλη κι έκανε μεγάλη επιτυχία αφού την παρακολούθησαν πάνω από 450 θεατές.